Fa236a74 3ce3 4e24 B043 B8c30028a71e

ESTATS UNITS D’AMÈRICA vs UNIÓ EUROPEA Editorial Butlletí Catalunya amb el Sàhara. Febrer 2019

Si se li planteja a qualsevol persona, que resideixi a qualsevol part del planeta a excepció dels EUA i que tingui un nivell cultural mitjà, una comparació entre els EUA i la UE, en relació a diferents aspecte quotidians de la política com el respecte als drets humans, el multilateralisme, la solidaritat basada en la cohesió i sostenibilitat, el respecte per les idiosincràsies locals, el respecte a la legalitat internacional i el dret internacional i en definitiva la superioritat de la llei sobre els interessos, amb tota seguretat la resposta d’aquesta persona seria: la UE és més respectuosa que els EUA en tots aquests aspectes.

No obstant, aquesta resposta dista molt de la realitat. Tot i que en l’imaginari popular se sol situar als EUA com el gendarme del món que actua com i quan li vingui de gust, en la pràctica, els EUA solen ser mes curosos en el respecte primer de la seva pròpia legalitat i després de la legalitat internacional imperant i abans de qualsevol acció solen posar sobre la taula les dues legalitats.

Pel que fa a la UE, aquest mateix imaginari la situa com el gran estàndard del respecte als drets humans i a la llei i tal concepció és igualment errònia. A diferència dels EUA, que és un estat amb interessos homogenis, la UE és un compendi, heterogeni i variat d’interessos que no coincideixen cap amb l’altre i que en la majoria de les circumstàncies obliga la UE com ens a saltar-se la legalitat vigent empesa pels interessos d’un o dos dels seus membres.

Ajustant, aquest plantejaments al tema que ens ocupa, el del Sàhara Occidental, que en definitiva el podem traslladar a qualsevol altra situació. Els EUA en el seu acord comercial amb el Marroc de l’any 2004 van excloure els productes procedents del Sàhara Occidental, en ser aquest un territori NO AUTÒNOM, subjecte a una descolonització. La UE, des de fa més de 20 anys, el mes recent fa dues setmanes, ve signant acords comercials amb el Regne del Marroc que inclouen el territori i les aigües adjacents del Sàhara Occidental, violant clarament les dues sentències del Tribunal Superior de Justícia Europeu ( la del 16 de desembre de 2016 i la de el 27 de febrer de 2018), que van estipular que el Sàhara és un Territori separat i diferent del Regne del Marroc, per tant, la UE no pot signar tractats o convenis comercials amb el Marroc que incloguin el territori del Sàhara Occidental. A això caldrà afegir-hi el dictamen de l’assessor jurídic de les Nacions Unides, el Sr. Hans Corell, l’any 2002, en el qual s’especifica que els recursos naturals dels territoris no autònoms no poden ser explotats per uns altres.

A principis d’aquest any, la càmera de representants dels Estats Units d’Amèrica, va aprovar un projecte de llei que exclou el Sàhara del pressupost de despesa pública dirigit al Marroc per a l’any 2019, al·legant les mateixes raons que el TSJE.

Recentment, fa uns dies, en una votació sense precedents, vergonyosa i que deixa una taca negra en l’historial del Parlament de la UE, aquest organisme per aclaparadora majoria 444 diputats, va aprovar l’il·legal, fraudulent i adulterat conveni comercial amb el Marroc que inclou el territori del Sàhara Occidental, desoint les sentències del tribunals internacionals i les seves pròpies, així com totes les resolucions internacionals relatives a aquest conflicte.

Els EUA, estan pressionant al Marroc a complir la legalitat internacional i descolonitzar el territori del Sàhara Occidental, corroborat per les recents declaracions del secretari de Seguretat Nacional el Sr. Jonh Bolton, que va manifestar  que la MINURSO va arribar fa 27 anys per fer un Referèndum i encara no ha complert la seva comesa.

La UE, amb les seves decisions i declaracions legitima l’ocupació per la força del territori del Sàhara Occidental, ho corrobora a través de l’aprovació del conveni comercial amb el Marroc que inclou al Sàhara Occidental i anima al Marroc a persistir en obstaculitzar el compliment de les resolucions internacionals.

La comparació UE-USA no pretén ser una lloa o un cant a la bona tasca americana, no es tracta d’això, ningú pot ignorar ni passar per alt el llarg historial d’intervencionisme dels americans, però és just també, recordar que els seus ingerències i intervencions en especial les dels últims 20 anys sempre han anat acompanyades de l’aval de la comunitat internacional, a través de resolucions de les Nacions Unides. El que difereix totalment del modus operandide la UE i d’algunes potències Europees, especialment França, que ha actuat i actua sense l’aval ni el consentiment de cap estament internacional. Avui en dia França exerceix la seva absoluta ingerència en mitja Àfrica, i té tropes en almenys quatre països Africans.

Llegir el butlletí

   CONTACTE