IMG 4439

HAIMES PER LA DIGNITAT DEL POBLE SAHRAUÍ

Els dies 4 i 5 de maig va tenir lloc a Vilanova i la Geltrú, la 13ena edició de HAIMES PER LA DIGNITAT DEL POBLE SAHRAUÍ organitzada per Acció Solidària amb el Sàhara.

Els dissabte dia 4 va tenir lloc ponència central d’aquesta reivindicativa plantada de haimes amb HAYAT RGUIBI, activista sahrauí de les zones ocupades i membre d’Equip Media.

Hayat ens va explicar la dura realitat dels activistes sahrauís i de les seves famílies com son perseguides dia a dia. Ens va relatar com des dels 14 anys participa activa i pacíficament en la lluita per la llibertat del Poble Sahrauí, com per aquesta defensa ha patit presó  i maltractaments per part de les forces d’ocupació marroquines. Com cada dia veuen vulnerats els seus drets.

Es va presentar la versió catalana del documental R1514 l’espera, de Salvador Alemany i produïda per Marta Oriol, Hamdi Omar i Hamudi Walia

R1514, l’espera, mostra l’esforç del Poble Sahrauí per viure amb dignitat i destaca la importància de l’educació i la posició de la dona, tots dos factors claus de la supervivència Sahrauí en un entorn tan extrem.

 

Desprès d’una gran actuació dels Falcons de Vilanova i la Geltrú que cada anys ens volen acompanyar, va tenir lloc un interessantíssim debat moderat per Nasra Iahdih d’Amnat Twara sobre la internacionalització del feminisme amb intervencions de dones joves sahrauís tant dels camps de refugiats (Zarga Abdalaje Abdi), de la diàspora i de les zones ocupades (Mena Souilem,  Souad Souilem, El Alia) i Melika md Lemin de Mauritània i de la professora Covadonga Blanco, feminista que ens va parlar sobre el feminisme occidental. Una de les conclusions es que caldrà seguir aprofundint en la compatibilitat de la lluita feminista amb la lluita per l’autodeterminació del poble sahrauí.

La nit del dia 4 va acabar amb un sopar solidari i musica a càrrec de joves vilanovines.

El dia 5 desprès d’un mati musical va tenir lloc la lectura del manifest a càrrec de Núria Plana, defensora de la ciutadania de Vilanova i la Geltrú.

   CONTACTE