Manifest

«Vacances en Pau», 40 anys d’acollida de nens i nenes sahrauís. VOLEM QUE TORNIN A CASA SEVA! Manifest VeP 2019

L’actor gironí Jordi Rico va llegir el manifest de Vacances en Pau 2019, en la concentració per la Llibertat del Poble Sahrauí en la Trobada d’Infants Sahrauís de Vacances en Pau a Girona.

«Vacances en Pau», 40 anys d’acollida de nens i nenes sahrauís

VOLEM QUE TORNIN A CASA SEVA

El 1979 va començar un programa solidari per lliurar als refugiats més petits de les altes temperatures estivals dels campaments i establir un vincle afectiu inesborrable entre famílies catalanes i sahrauís.

Quatre dècades després seguim apel·lant a la solidaritat de les famílies catalanes perquè tots els nens i totes les nenes puguin passar un estiu fora del desert, abans de tornar a casa seva.

La calor sufocant del desert no les fon. El vent del xaloc no les arrossega quan bufa. L’enemic ocupant no les pot esborrar. Parlem de les il·lusions i dels somriures dels nens i de les nenes sahrauís, que resisteixen, innocents i netes, en un lloc inhòspit i injust que no és el seu.

Els sahrauís més petits han nascut, creixen i passen la seva infància en els campaments de població refugiada des de fa 44 anys. Són ja massa generacions que no han pogut conèixer la seva terra, El Sàhara occidental. És una situació molt dura, que es fa especialment complicada durant els mesos d’estiu, quan la calor a la hammada algeriana resulta insuportable, amb temperatures per sobre dels 50 graus.

Amb l’objectiu de pal·liar aquesta situació, almenys durant els calorosos mesos estivals, va néixer, fa ja 40 anys, el programa solidari «Vacances en pau «. Va ser el 1979 quan es va acollir per primera vegada a un nen o a una nena sahrauí en el si d’una família espanyola. Tant de bo algun dia deixem d’acollir nens i nenes sahrauís, doncs això voldrà dir que el Sàhara és reconegut com un país lliure i independent.

Volem agrair l’esforç que realitzeu les famílies catalanes un any més, per fer d’aquest un estiu inoblidable per tots aquests nens i aquestes nenes. També volem agrair el treball i la dedicació al llarg de tot l’any dels coordinadors i coordinadores territorials del projecte i de les entitats amigues del Poble Sahrauí.

Amigues, amics, les i els sahrauís són els NOSTRES REFUGIATS.

Va ser l’Estat espanyol el que incomplint totes les promeses fetes al Poble sahrauí, de respectar el seu dret a decidir lliurement el seu futur, de la nit al dia, els va abandonar, els va trair, i els va lliurar lligats de peus i mans a la invasió marroquina.

No obstant, després de tants anys d’ocupació, estan demostrant al món la seva determinació, unitat i resistència, en la lluita per la seva llibertat i independència, i s’han sabut sobreposar i afirmar la seva identitat nacional.

Actualment segueix present el deute que Espanya va contreure amb el poble sahrauí, i segueix sent l’assignatura pendent del nostre país. Cap govern de la democràcia ha assumit la responsabilitat que tots tenim cap a aquest poble germà, ni ha completat la descolonització que vam deixar sense concloure; sent responsables, en part important, del seu dolor i sofriment durant tots aquests anys.

Per tot això,

Reafirmem el nostre suport i solidaritat en la lluita per la llibertat i la independència del Poble Sahrauí.

Denunciem la constant vulneració dels drets humans que pateix  la població sahrauí que viu en les zones ocupades, per part de les forces d’ocupació  marroquines .

Exigim que es faci justícia amb els presos polítics que estan empresonats per haver defensat pacíficament els seus drets i els del seu país.

Denunciem l’espoli, explotació, destrucció i esgotament de les riqueses i recursos naturals sahrauís.

Exigim a les institucions catalanes i espanyoles que reconeguin l’Estat Sahrauí

 

AVUI, MÉS FORT QUE MAI, EXIGIM EL DRET A L’EXERCICI DE LA SEVA SOBIRANIA DEL POBLE SAHRAUÍ

¡SÍ A LA INDEPENDÈNCIA, NO A L’OCUPACIÓ!

VOLEM ELS NOSTRES REFUGIATS I LES NOSTRES REFUGIADES A CASA SEVA, JA!!!

PER LA DIGNITAT DEL POBLE SAHRAUÍ, VISCA EL SÀHARA LLIURE!

 

   CONTACTE